Vi älskar sommaren men när det kommer just till fotografering kan det föra med sig de mest utmanande situationerna. Piskande regn, starkt solljus, mörk skugga, motljus, mulet väder och reflekterande vatten är bara några av de miljöerna du kan råka befinna dig i. I den här artikeln tar vi upp lite hur du ska tänka för lyckas med porträttfotograferingen, trots allt.

Det finns en mängd do’s and dont’s när det kommer till fotografering. Att alltid ha raka horisonter och att följa tredjedelsregeln är två exempel som nog alla har hört talas om. Det som är allra viktigast att komma ihåg är att detta är tips. Inte regler. De är där för att hjälpa till, om man tycker att det verkligen hjälper. Med andra ord, beskär inte bilden så att horisonten blir rak om du tycker att det blir en sämre bild. Foto är inte matematik, det finns inte rätt eller fel, det är en känsla. Det är en bra grundpelare att stå på!

Med det sagt. Kameran är en teknisk mackapär, det är bara att inse det, oavsett hur tekniskt intresserad du själv är. I kameran sitter en ljusmätare som mäter hur mycket ljus som kommer in genom linsen. Utefter det beräknar kameran hur den ska ljussätta själva bilden, om den ska mörka ner eller ljusa upp. Det är bra att förstå det ibland, när man tycker att den lever sitt egna liv.

Om det är soligt ute
En bra riktlinje är att alltid försöka ha så jämnt ljus som möjligt. Är hela bilden solig förstår kameran det. Är hela bilden i skugga förstår kameran det. Är halva bilden i skugga och halva i sol vet inte kameran hur den ska ljusmäta, den försöker kompensera för båda och bilden blir, mest troligt, tråkig och blaskig alternativt över- eller underexponerad.

Att satsa på skugga är alltid bra! Det blir ett mjukt ljus, oftast med fina färger och det är lättare att hantera kameran. När kameran får ett jämnt fint ljus kan den lägga mer kraft på att ta fram färgerna i bilden. Men se upp för att gå så långt in i skuggan, det brukar bli alldeles för mörkt. Innanför skuggkanten är en bra regel.

I solen blir det alltid skuggor, fotar du människor blir det oftast svarta under ögonen eller så står modellen mot solen och kisar för allt hen orkar. Inget att föredra. Jag brukar rekommendera att inte fota mitt på dagen över huvud taget på grund av att solen är så stark och står så högt. Men om man måste tycker jag att det blir bäst resultat med motljus. Detta är knepigt tycker många men jag har några bra tips! Göm solen bakom något, modellen själv, ett hus, ett träd eller något annat. Titta i kameran samtidigt som du flyttar lite på dig så ungefär halva solen lyser in i kameran. Här kan det handla om millimeter så det är inte stora rörelser vi pratar om. Ta många bilder, flytta på dig lite i taget och prova hur det blir. Här handlar det om övning. En annan sak att prova här är reflexskärmen. Om du inte äger någon finns det att köpa för ett par hundra kronor, men det kan vara en idé att låna en och prova lite så du ser om det är något för dig. Den riktar du alltså mot modellens ansikte lite underifrån. Den lättar upp skuggor som annars blir under ögon, näsa och mun. Här sparar du massor med tid i efterarbete! Det finns olika färger på reflexskärmar och det jag skulle rekommendera i den här situationen är den vita sidan. Är det lite senare på eftermiddagen kan den silvriga sidan funka bra, men tar du den mitt på dagen kommer den att blända modellen.

reflectors

Reflexskärmar finns i en mängd storlekar och färger. 

Om det regnar ute
Här beror det lite på vilken typ av regn det är. Är det ljusa moln, kanske till och med lite sol som lyser igenom, med ett lätt regn har du inte alltför mycket att oroa dig över. Du kommer kunna få till fina bilder med bra ljus ändå (använd den silvriga reflexskärmen här), men du kanske behöver en assistent som håller ett paraply eller två. Det kan också blir bra bilder om modellen själv håller i ett fint paraply.

Är det svarta moln med kraftigt regn – tyvärr inte så mycket att göra åt. Här beror det också helt och håller på vilken typ av bilder du är ute efter. Du kan få riktigt stämningsfulla bilder med åskmoln i bakgrunden. Passa på att prova något nytt! Är det ett seriöst porträtt du är ute efter är det nog säkrare att gå inomhus.

Det är alltid en bra idé att ha en plan B ifall att. Det behöver inte alltid vara inomhus, ett tak i en park kan räcka gott och väl.

Om det är mulet
Grattis, du har fått en helt naturlig soft box över solen och behöver knappt oroa dig över ljuset alls! Solen lyser ju dock ändå igenom från ett håll, vilket gör att eventuella skuggor i modellens ansikte ändras beroende på vilket håll hen står. Rikta personen mot solen för att få mindre skuggor. Även här är den silvriga reflexskärmen bra!

reflex_115301074

 

Här ser du resultatet av en reflexskärm i mulet väder. Den jämnar ut färger och lättar upp alla skuggor. 

 

Med de här tipsen kommer du långt i sommar, men glöm inte att prova innan det är skarpt läge! En annan bra sak att vara beredd på är att modellen själv kanske kommer med förslag om var eller hur ni ska fota. Om ni befinner er vid vattnet till exempel kanske modellen tycker att det skulle vara jättefint att ta bilderna där. Men tänk på det jämna ljuset. Just vatten är otroligt svårt, speciellt en solig dag. Du är fotografen, du vet bäst! Sedan ska man självklart lyssna på modellen, men att ta några bilder där och sen gå vidare in till skuggan skulle nog vara en bättre idé! Lycka till!