Webbplats: www.nytimes.com

Materialval
Det första man möts av är en graf som visar hur mycket medeltemperaturen har höjts i olika städer världen över. Det finns en spalt till vänster tillägnad det amerikanska valet. Lite längre ner på sidan har New York Fashion Week en egen rubrik med ett par artiklar under. Till höger finns ett flöde som skiljer sig från de andra artiklarna. De består bara av en enkel rad, och är sorterade efter när de skrevs, en timme sedan, tre timmar sedan och så vidare. Det verkar även som att just dessa artiklar är lite lättsammare.

På förstasidan finns det inte med någon form rapportering som handlar om kändisar, skandaler, TV-program eller liknande, utan det är endast ”seriösa” nyheter. Det är nästan enbart text, men alla rubriker är ungefär lika stora. Det är inte en stor säljande huvudrubrik och sen lite notiser under, utan det är en helsida med liknande artiklar.

Det är väldigt få bilder och mycket text. Grafen som visar temperaturen är även animering, där grafen rör sig beroende på vilken stad som visas. Ett mindre bildspel visas, sen är det lite tumnagelbilder på sidan, men inte mer än så.Scrollar man ner visas en stillbild från en video, idag handlar den om valet.

I menyn kan man välja olika nyhetskategorier. De är: världen, USA, Politik, N.Y, Affärer, Debatt, Teknologi, Vetenskap, Hälsa, Sport, Konst, Stil, Mat, Resor, Tidning och Fastigheter.

De flesta undersidor visar innehållet på liknande sätt. Till höger finns en lite större artikel. I mitten finns en kolumn med relaterade artiklar och till vänster har de lättat upp med saker som ”Mest klickade länkar”, att man ska skriva upp sig till deras nyhetsbrev och att man ska följa dem på twitter.

De har flera undersidor som skiljer sig markant från de övriga och känns som helt egna webbsidor. ”Travel”är en sådan där bilderna får ta betydligt mer plats, en annan är ”Women in the world” där till och med typsnittet är annorlunda. De har även en som heter Magazine, som har en helt annan känsla och formspråk. Här är det ett annat typsnitt, bilderna tar mer plats, artiklarna verkar vara generellt var mer ”kommersiellt” material och mer reportage.

Målgrupper
Det är en ganska tydlig målgrupp tycker jag. Med tanke på hur sidan ser ut – nästan bara text och med tanke på vilka kategorier de har valt att skriva om skulle jag säga att målgrupperna är män och kvinnor i affärslivet. Ålder 35 plus med en högre utbildning som är intresserade av ”riktiga” nyheter (inte skandaler med mera), vad som händer i samhället, som har lite dyrare intressen så som resa, konst och liknande. I och med de annorlunda undersidorna tror jag de lockar även moderna människorna, fast fortfarande inom samma kategori.

Sajtens struktur
Förstasidan är full av artiklar, det vill säga en rubrik och en ingress och vill man läsa mer får man klicka sig in på den. Ovanför det har vi menyraden med kategorier. Går man in på en kategori möts vi av fler artiklar på ämnet (som man får klicka sig in på) och sedan lite blandat så som jag skrev ovanför.

Klickar man sig in på en artikel visas en större bild och sen texten. Det är ganska rent runtom, men relaterade artiklar visas högst upp, kommentarer visas också tillsammans med lite annat.

När man är inne på en kategori blir logotypen liten och flyttas till vänster. Dit flyttas också huvudmenyn till vänster, liknande som det är på en smartphone, att man får klicka fram menyn så glider den fram från sidan. Där logotypen låg förut finner vi istället kategorin som rubrik. Det dyker också upp en undermeny. Inne på ”Sport” exempelvis är det underkategorier i form av olika sporter.

Det är länkar överallt som leder till olika artiklar, olika undersidor, kommentarer, artiklar som passar just mig med mera. Man tappar snabbt bort sig var man var. Förutom underkategorierna finner jag inget direkt logiskt system. Det är tur att man alltid kan klicka på loggan för att hitta hem igen.

Bilder
Som sagt är det väldigt sparsamt med bilder. På andra nyhetssidor känns det ofta som man försöker locka in läsaren med hjälp av bilder, här gör de nästan tvärtom känns det som. Scrollar man ner finns det lite mer, men fokus här ligger helt klart på texten och innehållet, snarare än bilderna. Om jag ska gissa varför är det kanske för att bilder känns mer säljande och lockande. Text ger ett mer seriöst och välutbildat intryck.

Ljud, video, multimedia
Det är inte speciellt varierande medieval generellt, så det är något de skulle kunna utveckla. Några videos lite här och var, ett par bildspel, men annars är det stillbilder som gäller, och som jag har nämnt innan, inte speciellt många eller stora.

Formgivning
I stort sett kan man säga att de har försökt efterlikna en papperstidning, en lite gammaldags sådan till och med. Det tycker jag är tydligt i formspråket, typsnittet och hela känslan man får när man går in på sidan. Det finns varken några bilder eller stora rubriker som skriker efter uppmärksamhet, utan allt har ungefär samma storlek. Det är inte helt självklart var man ska fästa blicken eller i vilken ”ordning” man ska läsa artiklarna. Just det faktumet bidrar till känslan av en papperstidning och en seriös trycksak.

Den är det intressant att de har valt att ta ut svängarna rejält på undersidorna, som känns som helt egna webbsidor. Jag antar att de har valt att ha kvar papperstidningskänslan dels för att man förstå att det är en gammal tidning med gott renommé, men sedan göra dessa undersidor för att hålla sig modern.

Texterna
Texterna går i samma ton som hela upplevelsen av sidan; seriöst och allvarligt. Sen har de sina undersidor som lever lite sina egna liv känns det som. Här är det mer reportage, mer personligt.

Rubriker och länktexter
Rubrikerna är informativa och ofta lite längre, ett par, tre rader. De jobbar ofta med länkar direkt i artikeln, att ord i brödtexten är en länk. Det mest irriterande med det är att de inte öppnas i en ny flik utan att du direkt slussas vidare. Vissa av dessa länkar verkar fungera som en tagg. Så om du klickar på till exempel ”Donald Trump” i en text, visas en lista på allt de senaste som skrivits om honom. Vissa länkar leder till specifika artiklar.

Mitt omdöme
Jag tycker det var svårt att få ett bra grepp om sidan generellt. Det var väldigt mycket information, mycket länkar, du skickas hit och dit utan att riktigt veta var du var. Jag skulle ge den ett medelbetyg. Man märker att de är seriösa, har en tydlig målgrupp och ganska blandat innehåll som var bra. De borde jobba mer med blandat material och blandad media för att lätta upp det seriösa intrycker lite så det blir mer intressant.

Dessa undersidor som är så tydligt nischade får jag inte riktigt heller ihop. De är så pass olika från de övriga sidorna så man kanske borde ha särskilt de mer. Nu är de bara en kategori bland de övriga så man förstår inte att det är en egen grej riktigt. Det är i och för sig positivt att de håller sig moderna, och det va trots allt intressant innehåll. Betyg: 3 av 5.